drupal statistics

Waterbergen

Bottom of Form 1


PROJECTEN

Waterbergen

De tendens is om meer duurzame energie (decentraal) op het net aan te bieden. Om instabiliteit te voorkomen en daarmee de voorspelbaarheid en de leverzekerheid van het elektriciteitsnet (laag- en middenspanning), groeit de noodzaak om het elektriciteitsnet tot een “smart grid” te ontwikkelen, waarbij de opslag van energie voorgaande gevolgen beperken. Energieopslag is echter duur. Door combinatie met andere functies kunnen de kosten omlaag gebracht worden.


Waterberg koppelt het water- en energiesysteem aan elkaar tot een multifunctioneel systeem zodat duurzaam water- en energiebeheer mogelijk is. Het waterdeel kent een hoge redundantie waardoor het klimaatadaptief vermogen van het stedelijk gebied sterk wordt vergroot; extremen in neerslag en droogte zijn goed op te vangen. Het energiedeel produceert duurzame elektriciteit en fungeert als energieopslag voor het elektriciteitsnetwerk. Het is een eenvoudig en daarmee robuust en flexibel systeem, dat al naar gelang de behoefte goed is uit te breiden. De voordelen van energieopslag op basis van Waterberg zijn: meer duurzame energie op het elektriciteitsnet mogelijk, load shifting, per direct, constant vermogen tegen een hoge efficiëntie en reactiesnelheid/-tijd.


Waterberg is technisch mogelijk, maar het is nog onduidelijk of het systeem in de praktijk ook commercieel haalbaar is. Dat laatste wordt op dit moment onderzocht. Aspecten waar we ons nu op richten zijn: mogelijkheden om het systeem in het stedelijk gebied te integreren en kostentechnische vormgeving opdat voldoende duurzame energie wordt geproduceerd. Dockt ontwikkelt dit product samen met Van der Haar Groep en KEMA.< Terug naar overzicht projecten

Bottom of Form 1


index

Projectteam:

Dockt - KEMA

Status:

Conceptstadium

project partners